Stilstaan bij verlies

Uncategorized Sep 22, 2020

Stilstaan bij verlies- en rouwverwerking in organisaties

Alles blijft

“Alles blijft, alles gaat voorbij, alles blijft voorbij gaan.” Deze prachtige zin van Jules Deelder is voor mij een bron van inspiratie. Inspiratie omdat het meer dan ooit waar is. Of het nu in de zorg is, bij de overheid of in het bedrijfsleven, de wereld draait op volle toeren. Een jaar of acht geleden hadden we nog het gevoel dat we allerlei zekerheden hadden en dat de wereld maakbaar was.

Je kreeg zo een hypotheek, je had een baan of zelfs werkplek voor het leven en reorganisaties waren alleen voor bedrijven die er een potje van hadden gemaakt. Als je dan vandaag de dag eens goed om je heen kijkt, dan kun je niet anders dan het met Jules eens zijn.

Laten we daar nu eens bij stil staan: niet bij die stip aan de horizon, maar aan dat wat er in het voorbij gaan verloren gaat. Geen populair onderwerp heb ik gemerkt, wanneer ik hierover bij organisaties begin. Wellicht denk jij als lezer nu:...

Continue Reading...

Loss is a powerful motivator

Uncategorized Sep 22, 2020

Verander je door verlangen of door noodzaak? In de psychologie zegt men dat angst de meest krachtige motivator is. Ik denk dat het verlies is. Het gaat namelijk over de angst om te verliezen. Ik noem dit ook vaak de wake up call. 

In deze aflevering vertel ik over mijn noodzaak om te veranderen, het moment dat ik voelde dat ik niets meer te verliezen had. Mijn persoonlijke wake up call.

Het is de meest krachtige drive om te overleven en om in actie te komen. Om werkelijk  te voelen wat je het meest belangrijk vindt in dit leven en waar je verantwoordelijkheid voor hebt te nemen. Voor mij was dat mijn gezin op dat moment en later vertaalde zich dat in mijn missie om alle verliezen die niet erkent worden te leren (H)erkennen. Omdat verliezen bij het leven horen en we dus hebben te leren om hiermee om te gaan. Achter veel psychische en gezondheidsklachten gaat namelijk niet erkend verdriet oftewel Verborgen Verlies schuil. 

Healing of Purpose 

Door de jaren heen...

Continue Reading...

Hoop als drijfveer

blog inspiratie Sep 22, 2020

Hoop is een bron van energie waaruit je kracht kan halen om met onzekerheid om te gaan. Het is een inspiratiebron van het verlangen. Hoop is een krachtige en motiverende emotie.

In haar meest elementaire vorm kan hoop worden gezien als een verlangen naar een specifieke maar onzekere toekomst. Wie hoopt, is zich bewust van de spanning tussen de huidige realiteit en een ideaal. Daarmee is het een sterk motiverende kracht voor ontwikkeling, doorzettingsvermogen en innovatie.

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van hoop: 'Hoop als drijfveer' is een interdisciplinair wetenschappelijk onderzoeksprogramma naar de betekenis en effecten van hoop voor de economie en maatschappij als geheel. Erasmus, Happiness, Economics Research Organisation (EHERO) in samenwerking met het 'Institute of Leadership & Social Ethics' 

Hoop is het verlangen naar een betere toekomst, waarvoor we bereid zijn ons in te zetten. Daarmee is het een belangrijke drijfveer voor...

Continue Reading...
Close

50% Complete

Twee stappen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.