‘This song should not exist’

Wereldlichtjesdag

Afgelopen zondag was het de tweede zondag van december en dus Wereldlichtjesdag.

World Wide Candle Lighting is in 1997 ontstaan in Amerika, Het is opgericht door een organisatie genaamd ‘The Compassionate Friends’.

Wereldwijd komen op de tweede zondag in december mensen bij elkaar om op 19.00 (lokale tijd) kaarsen te branden om stil te staan bij alle overleden kinderen. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht. Op deze manier wordt een lichtpuntje gecreëerd in de donkere dagen van de maand december. Juist omdat er op deze dag ruimte is om alle overleden kinderen gezamenlijk te eren en te herinneren. Samen is toch minder alleen.

In 2019 was ik zelf voor de eerste keer betrokken bij de organisatie van Wereldlichtjesdag in Rosmalen. Ik was ingestapt omdat een vriendin van mij, na het verlies van haar baby, het organiseren van Wereldlichtjesdag Rosmalen op zich had genomen. Dit had ze gedaan omdat deze bijzondere dag in ons dorp dreigde te verdwijnen. Degene die het tot dan toe had georganiseerd stopte ermee. En mijn vriendin kon dit niet aanzien. Wereldlichtjesdag was het jaar daarvoor een hele belangrijke dag voor haar geworden. Na het overlijden van haar baby zou er nooit meer een verjaardag komen voor hun kleine meid. Wereldlichtjesdag verving iets. Het was een dag die over haar kind ging. Een dag waarop haar naam genoemd zou worden. Een dag waarop anderen over haar bestaan zouden horen. Het was te belangrijk om niet door te laten gaan. Dus ze ging het organiseren. Hoe dan ook. En ik was één van de mensen die haar daarbij hielp. Met alle liefde.

We organiseerden een prachtige, kleinschalige, bijeenkomst waarbij de namen van meer dan 20 kinderen genoemd werden. Het was verdrietig en intens, maar ook betoverend, mooi en ontzettend verbindend.

In 2020 en 2021 kon Wereldlichtjesdag door alle omstandigheden rondom Corona niet doorgaan. We mochten niet bij elkaar komen. Dus zochten we naar een alternatief om toch iets te kunnen delen op social media. Om mensen te laten weten dat we wel aan ze dachten. In de hoop dat mensen zich gehoord en gezien zouden voelen. En misschien iets minder alleen met hun grote verdriet.

Ik vroeg Inge Lodewijks, een lieve collega waarvan ik wist dat ze prachtig kon zingen, of ze misschien iets wilde inzingen voor Wereldlichtjesdag, wat wij zouden kunnen delen. Wetende dat ook Inge diep van binnen weet waar deze dag echt over gaat. Ze zei ‘ja’.

Samen met Harold van Vugt leverde ze een prachtig nummer met dito clip aan. Een beetje troost voor alle mensen die om moeten gaan met het verlies van een kind.

Wereldlichtjesdag. Een dag om overleden kinderen te herdenken, te eren en te blijven herinneren. Het is belangrijk. Omdat zelfs het overlijden van een kind een verborgen verlies kan worden. Je kunt het je misschien niet voorstellen maar ook van mensen om mij heen hoor ik het. Dat ze aarzelen om bij nieuwe contacten te benoemen hoeveel kinderen ze echt hebben of om de naam van hun overleden kind te noemen. De ander niet willen belasten of ongemakkelijk laten voelen, zijn veelgehoorde argumenten. Maar mensen die jou niet kenden ten tijde van het verlies van jouw kind zullen nooit weten wie jouw kind was en wie jij was voor het verlies. Andere kinderen groeien door en worden groot. Over kinderen die dood zijn ontstaan geen nieuwe verhalen. Nooit meer. En dan kun je zomaar op het punt belanden dat jouw kind toch een verborgen verlies is geworden. Niet voor jezelf of de mensen die dicht bij je staan. Maar wel voor de buitenwereld.

Op dit moment ben ik niet direct betrokken bij de organisatie van Wereldlichtjesdag in mijn woonplaats. Uiteraard blijft mijn hart wel gloeien voor dit initiatief.

Afgelopen zondag kreeg ik een bericht van Inge.

‘Ook dit jaar hebben we gezocht naar een mooi en passend nummer. Dit is het geworden….

Hopelijk biedt het troost, liefde, steun, (h)erkenning of het gevoel dat je niet alleen bent. Wij vinden het heel fijn om met muziek een klein gebaar te maken, op deze bijzondere dag.’

Stil en geraakt heb ik geluisterd. En graag deel ik dit nummer ook met jullie.

https://www.youtube.com/watch?v=P5GbZ_i-cUg

Wereldlichtjesdag 2023 is inmiddels voorbij. De kaarsjes die niemand aan wil steken en waarvan er elk jaar te veel branden, zijn weer gedoofd.

‘This song should not exist’

Laat het je verwarmen en ontroeren.

Close

50% Complete

Twee stappen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.