Wat is liefde eigenlijk?

Valentijnsdag, dag van de geheime liefde, een dag waarover niet precies duidelijk is wat het ontstaan ervan is. Wat we wel weten is dat het een vlucht heeft genomen in populariteit en commercie. Sommige mensen vinden het verschrikkelijk en doen er niets aan, andere mensen vinden het een leuke traditie en trekken alles uit de kast om een (geheime) liefde te verassen en te laten weten dat hij/zij geliefd is. Voor mij is dit jaar een ander jaar, zelf zou ik mezelf omschrijven als een romantisch meisje. Ik hou ervan om mensen die ik lief heb te verrassen en vind het ook super leuk als ik iets mag ontvangen. Geen grote cadeaus maar juist het kleine attente berichtje, kaartje of belletje is wat ik kan waarderen. Een moment om met hen die ik lief heb wat extra te verbinden.

 

2021 is alles anders, dus ook Valentijnsdag is anders. Geen spontaan drankje buiten de deur met mijn lief of gezellig op bezoek bij mijn moeder of broer met zijn gezin. Nee dit jaar is zelfs dat wat ik bedacht had niet tijdig in huis om op Valentijnsdag te geven. Maar goed, ik kan ook 15 of 16 februari doen alsof het Valentijnsdag is.  Een ding doe ik niet, ik laat het niet zomaar voorbij gaan. Dit jaar heb ik Valentijnsdag uitgeroepen tot dag van zelfliefde. Een dag waarin een ieder onbeperkt zichzelf mag omarmen, liefhebben en vol compassie en mildheid het eigen hart mag verwarmen. In een tijd waarin nabijheid, een aanraking of een (geheime) liefde voor vele onbereikbaar is. En laat liefde, compassie en een verwarmend hart juist op deze mooie winterse dagen zo hard nodig zijn. 

Maar wat is liefde eigenlijk, waar staat dit voor? Wat mij betreft gaat liefde over het stromen van de energie naar en vanuit je hart. Liefde gaat voor mij over hartritme, hartenergie en een kloppend hart. Liefde begint en eindigt bij jezelf en in verbinding kan het ook heerlijk naar andere stromen.  Het zou me ook niet verbazen dat het hart als een van de meest gebruikte metaforen is voor allerlei quotes. Hart, liefde en verbinding horen bij elkaar en dat was dan ook de reden dat wij als team van het Centrum voor Verborgen Verlies dit weekend een impact vol hartritueel deden.

In tijden van afstand is het soms zoeken naar vormen om nabij te zijn. Dat is voor ons als experts op het gebied van verlies en rouw een belangrijke basis. Als iets centraal staat, waar vanuit wij alle vier werken is dat wel ons hart. De liefde voor ons vak, de compassie met alle mensen die wij in de coaching, training, intervisie of webinars ontmoeten hebben wij hoog in het vaandel. En dit weekend vonden wij het tijd om onze harten te verbinden, om al onze energieën samen te brengen om het team hart sterk te laten kloppen en te laten stromen.

 

Zoals wellicht bekend verzorgen wij, in samenwerking met Daphne Wiersma, sinds vorig jaar ook een mooie nieuwe werkvorm bij het Centrum voor Verborgen Verlies.  The Kintsugi Heart, een hartritueel op basis van de Japanse kunstvorm waarbij een gebroken keramieken hart met goudlijn geheeld wordt. De gouden lijnen symboliseren unieke levenservaringen en transformeren deze naar iets moois dat gezien mag worden. 

 

En dat in het weekend van Valentijn, het mooie winterse weekend waarin het voor mij voelt alsof Nederland met de komst van de sneeuw even onder een warme deken terecht is gekomen. Een weekend waarin wij als team onze harten verbonden en vol energie mooie programma’s voor professionals blijven verzorgen. Een weekend waarin liefde de boventoon voert, de liefde ook juist zo gemist wordt. Vandaag op deze Valentijnsdag wens ik jullie in ieder geval een liefdevolle dag met jezelf.  Maak van deze dag een dag met een gouden randje rond jouw hart, voel dat het klopt voor jou.

Miriam Hopmans

 

 

 

Close

50% Complete

Twee stappen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.