Wat is Verborgen Verlies?

Wat verstaan we onder Verborgen Verlies?

Verlieservaringen doen zich voor op alle denkbare levensgebieden: in relaties, gezondheid, werk en op persoonlijk vlak.

Vaak worden verliezen die niet door een overlijden ontstaan niet als verlies erkend of niet als een verlies ervaren en daardoor ontstaat verborgen rouw.

Ontkenning en onderdrukking van deze rouw veroorzaakt verborgen verlies: verlies dat jijzelf niet erkent, dat niet wordt erkend door de omgeving of door de maatschappij.

De pijn van verdriet bij kinderloosheid, een miskraam, vermissing of verslaving en vele andere oorzaken roepen eenzelfde heftigheid aan emoties op als een verlies door overlijden.

Verlies komt meestal binnen in één van de levensgebieden en heeft een uitwerking, een impact op vele andere gebieden van het leven. Verlies raakt aan verlies en rakelt oude gebeurtenissen weer op.

Soms is de uitwerking zelfs voelbaar op alle levensgebieden en dan zodanig dat je je in je fundament, je basis voelt aangetast. Stapelend verlies noemen we dit.

in deze cirkel zie je een indeling in levensgebieden waarop verliezen voor kunnen komen

 

Als je herkent wat je leest op deze site over verlies, is dat een vorm van erkenning van het verlies, erkenning door jezelf. Dit is de eerste en noodzakelijke stap om aan de slag te gaan met je verlies of je verliezen.
Als je open bent over je situatie, kan dit heel bevrijdend zijn. Het kan je opluchting geven en een richting om verder te gaan.

Het is een proces van emotioneel weer in balans komen. Van jezelf in alle eerlijkheid aankijken. Tijdens dat proces leer je het meest over wie je zelf bent en wie je wilt zijn. Coaching kan daarbij ondersteunend zijn en andere vormen van werken aan je herstel ook.

Het is je waarschijnlijk ook al opgevallen dat we Verborgen Verlies steeds met hoofdletters schrijven. Ook dat is ook een vorm van erkenning geven. 

 

 

Lees meer over:

onze start met verborgen Verlies

verlies van werk

verlies van gezondheid

verlies van relatie 

verlies van toekomstperspectief