Verlies en rouw in het werk als ervaringsdeskundige

Ja, ik wil deelnemen

Ervaringsdeskundig

Wanneer je als 'cliënt/patiënt/klant' in de zorg terecht komt kan dit direct leiden tot een gevoel van verlies. Zeker wanneer er sprake is van een intensief traject met bijvoorbeeld langdurige therapieën, opname(s) en / of wonen in een beschermde woonvorm. De start van een traject als deze zet vaak een sneeuwbal effect in gang waarin mensen hun vertrouwde rollen, toekomstbeeld, maar soms ook werk, studie en / of huis verliezen. Dit heeft invloed op je gevoel voor zingeving, eigen waarde en identiteit. De impact van dit verlies en de bijkomende rouw wordt zowel in de zorg als het eigen netwerk nauwelijks besproken. Dit leidt tot verborgen verlies wat op zichzelf enorme gevolgen kan hebben. En dan is er nog de groep mensen die juist vanwege verborgen verlies ervaringen ziek zijn geworden.

In deze training gaan we nader kijken naar de impact van verlieservaringen en hoe we hier (als ervaringsdeskundige medewerker in de zorg) gericht aandacht aan kunnen geven.

Jij als ervaringsdeskundige werkt vanuit herstelondersteunende zorg. Samen met collega’s en de klant richt je je op herstel. Je werkt met en vanuit het verhaal van de klant (en diens omgeving) en weet dat het verlichten van het lijden hier een belangrijke rol in heeft. De (h)erkenning die jij daarin biedt, leidt vaak tot verbinding en het (her)vinden van hoop, belangrijke ingrediënten voor het herstelproces. In deze training zoomen we in op het verlichten van lijden door verlies en rouw de ruimte te geven die het nodig heeft.

Je leert op welke wijze verlies/verleden en hoop/toekomst hand in hand kunnen gaan. En zoals Manu Keirse zo mooi zegt: “Je kunt verlies overleven en in je leven verweven.” Dit noemen we ook wel “levend verlies”. Hiermee krijgt het verlies en herstel een waardevolle plek en bouw je jouw leven op vanuit de betekenis die je geeft aan jouw verlieservaring.

Hoe ik de training ervaren heb? En waarom ik elke ervaringsdeskundige juist deze training aanraad?

- Mirjam Giphart, Ervaringsdeskundige -  

Luister even mee naar mijn ervaring . En meld je dan snel aan zodat jij ook vanuit jouw vak mensen nog beter kunt ondersteunen bij verlies en rouw.

 

 

Voor wie?

Ervaringsdeskundige die werkzaam zijn in de zorg en hulpverlening.

Omvang training

Deze training is opgebouwd met een Zoom (online) sessie en een live dag.  

Data: klik hier

Wat komt aan bod tijdens de training

* Bijeenkomst 1 (Zoom) (H)erken de impact van verlies

  • Bewustwording en (h)erkenning van verlies-rouw, wat laat de praktijk zien, welke verliezen ontmoet je hierin vanuit je rol als ervaringsdeskundige

* Dag 2 (live) Vergroten van Veerkracht

  • De impact van verlies, afscheid nemen hoe doe jij dit, hoe doen andere dit op welke wijze kun je hierin je eigen ervaring benutten(H)erkennen van stagnaties
  • Vergroten van veerkracht aan de hand van het veerkrachtmodel
  • Integratie op de eigen werkvloer, adequate ondersteuning
  • Van verlies naar hoop en betekenis geven

 

Investering

De investering voor deze  training €247,- 

Naslagwerk, werkmodellen en koffie/thee zijn inbegrepen.

Locatie Rotterdam

Maatwerk

Deze training kan ook als maatwerk training worden aangeboden binnen organisaties, neem contact op dan bespreken we dit en ontvangt u een offerte.

Ik wil graag deelnemen

Miriam Hopmans

Miriam is als mens, maar vooral ook in haar werkzame leven zeer verbonden met de thema’s verlies, rouw, herstel, empowerment, veerkracht en betekenis geven. Met haar ruim 28 jaar aan ervaring van het werken binnen een zorgorganisatie kent zij vanuit verschillende rollen de impact van verlies voor mensen die zorgverlening ontvangen maar ook geven. Miriam is al sinds 2003 zeer betrokken bij de inzet en ontwikkeling van Herstelondersteunende zorg en ervaringsdeskundigheid. Vanaf 2007 is Miriam altijd werkzaam geweest in rollen waarbij zij nauw samenwerkt met ervaringsdeskundigen. Daarnaast is Miriam als adviseur één van de mensen die het mogelijk heeft gemaakt dat de opleiding Howie the Harp in Nederland gevestigd is.

Naast haar werkzaamheden bij het Centrum voor Verborgen Verlies heeft zij haar eigen praktijk waarin zij mensen coacht op het gebied van verlies, rouw, trauma, herstel, veerkracht en empowerment.

De naam van de praktijk Youbuntu komt vanuit Miriam’s affiniteit met de Afrikaanse filosofie Ubuntu, wat “Ik ben omdat wij zijn” betekent. Een mens is van betekenis door, voor, en met de mensen om zich heen. Dit betekent dat we elkaar nodig hebben om kwaliteit van leven te kunnen ervaren. Omdat ieder mens ertoe doet en het verdient om verbondenheid te ervaren met zijn omgeving. Hierin zijn wij allen gelijk en allen één. 

Â