Over de signalen van (werk) stress en wat je kunt doen.
Wat is stress?
Eigenlijk is er sprake van stress wanneer je gespannen reageert op een prikkel van buiten jezelf. Dat kan heel handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je wegspringt als er bij het oversteken plotseling een auto op je af komt. Er zijn ook  stressreacties die minder nuttig zijn, maar dus wel veel spanning opleveren. Zo kun je nachten wakker liggen van een aangekondigde reorganisatie of een ontslag, zonder dat dit iets bijdraagt aan de oplossing van het probleem.
Van langdurige stress door je werk of prive kun je ziek worden (denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, burn-out, depressie, hart- en vaatziekten).

Wanneer je de minder nuttige stressreacties al in een vroeg stadium herkent, is het handig om dat aan te pakken, zodat je erger kunt voorkomen en je beter in je vel blijft zitten.

Hoe herken je stresssignalen?
Je kunt stress herkennen door veranderingen:

* In je lichaam
Denk bijvoorbeeld aan zweten, klamme handen, trillen, beven, gewichtstoename of afname en een toename van andere lichamelijke klachten.
* In je hoofd
Denk bijvoorbeeld aan verstrooid zijn, snel afgeleid, minder geïnteresseerd of het niet afmaken van een klus of taak.
* In je gevoel
Denk bijvoorbeeld aan een snelle wisseling van emoties (dan weer boos, dan weer blij, dan weer verdrietig) of impulsief reageren.
* In je gedrag
Denk bijvoorbeeld aan gehaastheid, een ongezonde manier van leven, zoals veel alcohol gebruik en soms ook (bijna) ongelukken.

Wat kun je doen?
1. Onderzoek wat de oorzaken van de stress zijn.
2. Ga hierover het gesprek aan met je leidinggevende, collega, bedrijfsarts, vertrouwenspersoon of een coach.
3. Probeer heel bewust te ontspannen. Op internet vind je veel oefeningen die helpen rustig en minder gespannen te worden.
4. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Hiermee voldoe je aan de beweegnorm en produceer je ook een hersenhormoon dat helpt te ontspannen.
5. Let op je manier van leven. Stress schreeuwt bij veel mensen om tabak en alcohol.
Maar dit maakt de stress in feite alleen maar erger. Eet gezond en houd je lichaam fit.
6. Kom je er zelf niet meer uit, overleg dan met je bedrijfsarts of huisarts over professionele hulp.

Stresstest: op internet kun je een goede stresstest doen. Google: doe de stresstest.

En tenslotte: blijf er niet in hangen want het word niet vanzelf minder.