Omgaan met ingrijpende veranderingen en verlies voor zorg professionals

Ik heb interesse

Alles verandert. Altijd.

Verlies is van iedereen; van jonge en van oude(re) mensen, van mensen met en van mensen zonder een beperking. Met hoeveel verliezen en veranderingen iemand in zijn leven te maken krijgt en hoe iemand daar mee omgaat, is verschillend.

‘Marion werkt niet meer bij ons. Ze werkte al meer dan 10 jaar op onze groep, bijna net zo lang als dat ik daar woon. Marion was mijn persoonlijk begeleider en zij snapte mij heel goed. Als ik boos was, kon ik daar met haar over praten en Marion hielp mij dan met het oplossen van het probleem. Ik heb wel een cadeau gegeven toen ze wegging. Mijn nieuwe persoonlijk begeleider vind ik stom’.

 

‘In het najaar gaan we met onze bewoners verhuizen naar een nieuwe woning. Niet alleen de woning veranderd, maar ook de samenstelling van de groep en van het team. Dit roept veel vragen en spanning op bij bewoners en familie. Zelf vind ik het ook best lastig omdat ik niet goed weet hoe het er precies uit gaat zien; er zijn nog veel losse eindjes. Het houdt me meer bezig dan ik zou willen’.

 

‘Sinds onze zoon bij niet meer thuis woont, voel ik me zo moe en verdrietig. Na jarenlang zeer intensief voor hem gezorgd te hebben, had ik verwacht dat het vooral lucht en ruimte zou geven nu hij alleen nog maar in het weekend thuis is. Maar zo voelt het helemaal niet… 

 

‘De moeder van één van onze bewoners is onlangs onverwachts overleden. Ik weet niet goed wat ik voor hem kan betekenen. Ik denk dat hij haar mist maar erover praten is door het niveau lastig. Ik probeer vooral leuke dingen met hem te doen, positief te zijn maar soms is hij zo verdrietig en gefrustreerd. Ik kan het eigenlijk niet goed aanzien’.

‘Leven zonder verlies mee te maken is onmogelijk. Verlies hoort bij het leven, vanaf de geboorte’.

 

In de 3 daagse ‘Omgaan met Verlies en Ingrijpende Veranderingen’ staan we stil bij wat we verstaan onder ‘Verlies’. Termen als verborgen verlies, stapelend verlies en levend verlies zijn onderwerp van gesprek. We onderzoeken met elkaar wat het betekent om een kind te krijgen met een (ernstige meervoudige) beperking en hoe we zelf omgaan met verlies en veranderingen. 

Pas als je je daar bewust van bent, kun je groeien en ontwikkelen en cliënten en hun netwerk (beter) ondersteunen en bijdragen aan herstel en veerkracht. Uitgangspunten van deze 3 daagse zijn de cliënt, de praktijk en persoonlijke ervaringen. Bewustwording en reflectie op eigen gedrag en handelen staan centraal.

Hoewel het menselijk is om de gevoelens die gepaard gaan met verlies en ingrijpende veranderingen zoveel mogelijk te vermijden, kunnen verlies en ingrijpende veranderingen ook verbonden zijn aan groei. Mits je ervoor kiest om het aan te gaan. Met jezelf en met de cliënt en zijn netwerk. Ik kijk er naar uit om jou te ontmoeten!

Jill 

 

Voor wie?

Professionals werkzaam in de zorg (VGZ en GGZ)

Omvang training

De training bestaat uit 3 dagen. De deelnemers hebben gemiddeld na elke bijeenkomst 2u eigen tijd voor thuis-werkopdrachten.

Data 

Training 2:  17 sept , 1 okt en 15 okt

Deze trainingen worden op locatie gegeven, dat is het uitgangspunt. Indien dit niet kan wegens Covid19 maatregel dan wordt uitgeweken naar hybride vorm.

Wat komt aan bod tijdens de training

* Wat is verlies: verhaal van de client en zijn netwerk

* Vele soorten verlies: Verborgen Verlies, levend verlies en stapelend verlies

* Hoe neem je afscheid? (Theoretisch kader: transitiemodel)

*(H)Erken de impact van Verlies bij mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische aandoening.

* Vergroten van veerkracht door (h)erkennen van stagnaties en coping bij deze doelgroep

*Betekenis geven aan verlies en rouw in de organisatie vanuit jouw functie

 

Investering

De investering voor deze 3 daagse  training is €750,- incl. lunch, koffie en thee.

Locatie wordt nader bekend gemaakt, koffie/thee en lunch zijn inbegrepen.

Incompagny training is op aanvraag ook mogelijk. Stuur dan een mail naar [email protected]

 

Ik meld me aan

Jill van de Akker

Supervisor, trainer bij Cello (VGZ instelling)

Wat mij in de afgelopen jaren op is gevallen, is onze onhandigheid in het omgaan met verlies en veranderingen. We ontkennen en onderdrukken wat het met ons doet; zijn vaak gericht op ‘oplossen’, ‘doorgaan’ of zelfs ‘overleven’. En wanneer we anderen troosten, lijken we vooral gericht op het verzachten en wegnemen van gevoelens als verdriet, boosheid en wanhoop. Hoewel onze intentie goed is, is het de vraag of we daarmee de ander (en ook ons zelf) het beste helpen.

Ik begeleid op warme, creatieve en deskundige wijze professionals binnen zorg, welzijn en onderwijs, die worstelen met hun persoonlijke professionele  vragen o.a op gebied van verlies en rouw.  Ik heb hierbij veel aandacht voor de vraag, eigenheid en het tempo van de ander. Mensen krijgen hierdoor meer inzicht in zichzelf en leren hoe zij zelfstandig stappen kunnen zetten die leiden tot groei van hun beroepsbekwaamheid.

 

Visie

In onze aanpak staat jouw eigen werksetting centraal. Je krijgt les van ervaren trainers uit de praktijk die allemaal bij het Centrum voor Verborgen Verlies hun opleiding hebben gevolgd. We geven je een stevige basis mee van recente en toegankelijk theoretische kaders in combinatie met praktische werkvormen. Je krijgt inzicht in de manier waarop je de opgedane kennis en nieuwe vaardigheden professioneel kunt integreren in je eigen werksituatie. Er is altijd aandacht voor persoonlijke en professionele groei, dat betekent dat persoonlijke verliezen ook aandacht krijgen. Want je brengt een ander zover als je zelf bent.

 

Ik heb interesse