Daar gaan we weer

Als kind leren we al vroeg dat je bepaald gedrag moet vertonen om geliefd te zijn. Wie kent niet boodschappen -die Drivers worden genoemd- als: ‘Doe je best’ of  ‘Wees perfect’. Daarnaast vertellen ouders je ook welk gedrag je beter kunt vermijden als je erkenning wil.

‘Kijk uit, pas op, doe niet’, zijn Stoppers die ons remmen ons te uiten.

Als kind leveren we een groot deel van ons authentieke gedrag en gevoel in en zijn we gaan leven volgens ons script waarin we ons hebben leren aanpassen aan de wensen om ons heen.

We raken hierdoor steeds meer verwijderd van ons eigen innerlijke meisje of jongetje en verliezen daardoor het contact met onszelf, onze behoeftes, gevoelens, wensen en verlangens.

Opgroeien in angst

Het gevolg is dat we opgroeien met de angst om onze eigen kwetsbaarheid te laten zien, om onze echte gevoelens te laten zien. Meestal zijn we in onze jeugd flink afgestraft als we wel onze werkelijke gevoelens tonen. Het gevolg is dat we communiceren vanuit een niet OK gevoel over onszelf.

De dramadriehoek

In plaats van te zeggen wat ons dwars zit of wat we nodig hebben, stappen we – uit zelfbescherming en angst – met twee benen in de dramadriehoek. We kiezen voor de rol van het zielige Slachtoffer, belanden bij de beschuldigende Aanklager of reageren vanuit de Redder die zichzelf groot maakt door een ander klein te houden.

We doen het allemaal. Het gebeurt overal, op het werk, thuis, op familiefeestjes en zelfs in de rij bij de kassa. Het dagelijks leven zit vol drama-driehoek-gedrag.

Soms raken we er zelfs aan gewend dat het altijd zo gaat. Lastiger wordt het als het moeilijk wordt in ons leven bv. bij onzekerheid over onze baan, bij verlies van gezondheid of bij relatieproblemen. Dat zijn bij uitstek momenten waarin we het lastig vinden om ons echte gevoel te laten zien. En soms kunnen we niet eens bij dit gevoel komen.

Worden we ergens door geraakt, dan gaan we snel van dit gevoel vandaan door eroverheen te praten of anderen te beschuldigen dat we ons vervelend voelen.

Zo schieten we in onze patronen en spelen onze rol in de niets oplossende dramadriehoek.

Ergens gaat er iets mis

De intentie van elke rol is meestal goed. Maar ergens in de communicatie gaat er iets mis en dan blijft er maar weinig van die goede bedoelingen over.

Het Slachtoffer miskent de eigen oplossingsmogelijkheden.
 De Redder houdt het Slachtoffer afhankelijk, vertrouwt hem niet toe zijn eigen problemen op te lossen.
 De Aanklager denkt zich goed te voelen door de anderen af te wijzen.

Allemaal spelletjes om een niet OK gevoel over jezelf weg te duwen en de werkelijkheid buiten te sluiten. Maar ondertussen zit iedereen wel met een rotgevoel.

De dramadriehoek is niet constructief

Want de Dramadriehoek:

  • kost energie
  • heeft een herhalend patroon van ‘daar gaan we weer’
  • bestaat uit rollen, waarbij de één zich meer of minder dan de ander voelt
  • is een spel van transacties met bijbedoeling en verborgen boodschappen
  • de uitkomst is voorspelbaar, na afloop zit iedereen met het ‘bekende rotgevoel’
  • In dramadriehoek neemt niemand de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag.

Lef

Er is lef voor nodig om het psychologisch spel te voorkomen en te dealen met de werkelijkheid. Om open te zijn over wat je voelt en wat je nodig hebt en je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Het vraagt van:
Het Slachtoffer om Realistisch te zijn, verantwoordelijkheid te nemen voor eigen gedachten, gevoelens en behoeften. Zich kwetsbaar op te stellen én zelf actief te zoeken naar oplossingen voor problemen.
De Redder schuift op naar positief Helpend en niets meer of minder te doen dan afgesproken.
De Aanklager kan positieve Feedback geven zonder de ander te kwetsen en duidelijk zijn over de eigen grenzen.

Zo bewegen we van de dramadriehoek naar de winnaarsdriehoek

Dat willen we toch allemaal!
Wil je meer weten over de training houdt dan onze actuele pagina in de gaten waneer de cursus ‘Doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe’ weer begint.

Het is een serie van 4 avonden vol kennis, inzicht, drama, plezier en kracht, gebaseerd op Transactionele Analyse (TA).